7 Kasım 2016 Pazartesi

TRÜF MANTARI


Bolu –Gölcük gezimizde Yedigöller’e çıkarken öndeki arabanın bizi nasılsa oraya götüreceğini düşündüğümüz için aslında rahattık.Fakat gitgide darlaşan yolda ,önümüzdeki arabadan başka da hiç kimse ne gider ne gelir olunca ,yavaş yavaş acabalar da başladı ve önümüzdeki arabaya yaklaşarak doğru yoldan gitmediğimizi öğrendik.

Bundan sonrası Yedigöller tarafı idi de..

O anda aslında öğrendiğimiz konu,öndeki arabanın Bolu ormanlarında mantar toplamak üzere bulunması idi.

“Daha aşağılarda kalanla sanki daha kalabalıktı” demiştik,gayri ihtiyari.

“Evet aşağılarda değerli madenler var ,buradan daha yukarıda ise nadir bulunanlar “ diye yanıt almıştık,gülümseyerek verilmiş bir yanıttı.

Zaman akıp da Bolu’da beyaz trüf var haberleri ortaya çıkınca hep aklımıza bu gelir.

Beyaz trüf ,hani  Fransız kralı 1. Fransuva’nın önüne konulduğundan bu yana damak tadına düşkün olanların “kara elmas” diye nitelendirdikleri “siyah trüf”ün daha daha değerlisi.

**

Aslında çok kısa aile soyağacına bakalım.

Bildiğimiz gibi bitkiler,hayvanlar,mantarlar diye canlıları üçe ayırırken,kimi biyologlar dördüncü grubu da dahil ederler.Ama konumuz bu değil,geçelim.

İşte bu mantar ailesinden bizim siyah ve beyaz trüfe doğru bir yol alalım.

**

Mantarlar à Dikarya àAscomykota àPezizomycotina àPezizomycetesàPezisasles àTuberaceae àTuber

Ve işte aile sınıf,kategori derken

Tuber Melansporum alt tipine dek ilerledik.

İşte beyaz trüf de siyah trüf de artık bizimle.

**

Peki ne bilmeliyiz..Sadece lezzetli ve pahalı olduklarını mı?

Hayır.

Bilmemiz gereken zaten nerede ise %85 toplam üretim İtalya,İspanya,Fransa’da gerçekleştirilirken, çoğu kişinin geçimi siyah trüften sağlanırken,aslında haritaya göre ülkemizde de hem Trakya Bölgesinde hem de Anadolu’da bu eşsiz lezzetin olduğunu bilmemiz ama ülkemizde net bir şekilde bu haritanın olmadığı gerçeği ile yüzleşmekten kaçınmamızdır.

Biliyoruz ki, hemen hemen tamamımız balık konusunda usta,mantar konusunda ise yokmuş gibi davrananız.

**

Dünya üretiminin % 45’i kadarını Fransa gerçekleştirince aynı zamanda Perigor trüfü diye bilinen siyah trüfün doğada bulunması için iz sürenler köpek ve domuzlarla yola çıkarlar.Burada özellikle dişi  domuzların olma sebebi ,siyah trüflerin kokusunun ,erkek domuzların çiftleşme sırasında salyalarından salgıladığı kokuya çok benzemesinden kaynaklanır.Fakat domuzun olmasının da sıkıntısı vardır,çünkü domuz trüfe bayılır ve bir anda bulduğu  trüf mantarı bir anda onun midesine inebilir.

Taze trüf mantarı, pazarda alıcısı ile buluşur ve hemen hemen yarım saatte de Pazar kapanır.

Peki trüfü aldık,ne yapmamız gerekir.

Öncelikle taze tüketilmesi önerilir.Bu da elinize aldıktan sonra en çok 4-5 gününüz var demek oluyor.

Kavanozda kesinlikle su ile temas ettirmeden buzdolabında tutulmalıdır.

**

Peki siz iz sürmek isterseniz nerede bulabilirsiniz.

Toprağın genelde 50 cm kadar altında olan trüfler orta yaşlı meşe ağaçlarının diplerine yakın olurlar.

**

 Sofraların eşsiz lezzeti trüf mantarını makarna,omlet,risotto ile yemeğin baskın olmadığı tatlarda almak en güzelidir.

**

Beyaz trüf için ise rota bu kez Fransa değil de İtalya’nın Piomente Bölgesidir.

Özellikle Eylül’de başlanılan toplama sürecinde hele hele bugünkü yazımızın yazıldığı tarih olan Kasım’a dek büyümüşlerse tatları daha da keskinleşmiş olur.

**

Bildiğimiz gelincik mantarı,çörek mantarı,Karadeniz’in eşsiz lezzetlisi Tirmit mantarı ,Kanlıca mantarı,melez mantarı,kaypak mantar,öküz mantarı, domalan mantarı ,sütsüz mantar ,karakız mantarı,kayın mantarı,istridye mantarı, pullu mantar,biftek mantarı da burada adını anmadan geçmeyeceğimiz türler olsunlar.

**

Ama illa ki ülkemizden ve nerelerde tercih edelim dersek;

Bolu’da bolca bulunan ve sotesi için tercih edilecek olan Cincile mantarı;

Uzak Doğu ülkelerinin şitake dediği ,ülkemizde de bulunan ,tat olarak tirmiti andırsa da kendi içinde daha leziz olan Kara Orman Mantarı’nı tadını baskın kalacağı yemeklerde kullanmak iyi bir tercih olacaktır.

Hem şeklini hem de tadını sevdiğimiz için en sona Borozan Mantarını sakladık.Ege’nin bu güzel ürünü kahvaltıdan ,akşam yemeğine dek her öğün size güzel bir sote hazırlatır.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder