Bolu –Gölcük
gezimizde Yedigöller’e çıkarken öndeki arabanın bizi nasılsa oraya götüreceğini
düşündüğümüz için aslında rahattık.Fakat gitgide darlaşan yolda ,önümüzdeki
arabadan başka da hiç kimse ne gider ne gelir olunca ,yavaş yavaş acabalar da
başladı ve önümüzdeki arabaya yaklaşarak doğru yoldan gitmediğimizi öğrendik.
Bundan
sonrası Yedigöller tarafı idi de..
O anda
aslında öğrendiğimiz konu,öndeki arabanın Bolu ormanlarında mantar toplamak
üzere bulunması idi.
“Daha
aşağılarda kalanla sanki daha kalabalıktı” demiştik,gayri ihtiyari.
“Evet
aşağılarda değerli madenler var ,buradan daha yukarıda ise nadir bulunanlar “
diye yanıt almıştık,gülümseyerek verilmiş bir yanıttı.
Zaman akıp
da Bolu’da beyaz trüf var haberleri ortaya çıkınca hep aklımıza bu gelir.
Beyaz trüf
,hani Fransız kralı 1. Fransuva’nın
önüne konulduğundan bu yana damak tadına düşkün olanların “kara elmas” diye
nitelendirdikleri “siyah trüf”ün daha daha değerlisi.
**
Aslında çok
kısa aile soyağacına bakalım.
Bildiğimiz
gibi bitkiler,hayvanlar,mantarlar diye canlıları üçe ayırırken,kimi biyologlar
dördüncü grubu da dahil ederler.Ama konumuz bu değil,geçelim.
İşte bu
mantar ailesinden bizim siyah ve beyaz trüfe doğru bir yol alalım.
**
Mantarlar à Dikarya àAscomykota àPezizomycotina àPezizomycetesàPezisasles àTuberaceae àTuber
Ve işte aile
sınıf,kategori derken
Tuber
Melansporum alt tipine dek ilerledik.
İşte beyaz
trüf de siyah trüf de artık bizimle.
**
Peki ne
bilmeliyiz..Sadece lezzetli ve pahalı olduklarını mı?
Hayır.
Bilmemiz
gereken zaten nerede ise %85 toplam üretim İtalya,İspanya,Fransa’da
gerçekleştirilirken, çoğu kişinin geçimi siyah trüften sağlanırken,aslında
haritaya göre ülkemizde de hem Trakya Bölgesinde hem de Anadolu’da bu eşsiz
lezzetin olduğunu bilmemiz ama ülkemizde net bir şekilde bu haritanın olmadığı
gerçeği ile yüzleşmekten kaçınmamızdır.
Biliyoruz
ki, hemen hemen tamamımız balık konusunda usta,mantar konusunda ise yokmuş gibi
davrananız.
**
Dünya
üretiminin % 45’i kadarını Fransa gerçekleştirince aynı zamanda Perigor trüfü
diye bilinen siyah trüfün doğada bulunması için iz sürenler köpek ve domuzlarla
yola çıkarlar.Burada özellikle dişi
domuzların olma sebebi ,siyah trüflerin kokusunun ,erkek domuzların çiftleşme
sırasında salyalarından salgıladığı kokuya çok benzemesinden kaynaklanır.Fakat
domuzun olmasının da sıkıntısı vardır,çünkü domuz trüfe bayılır ve bir anda
bulduğu trüf mantarı bir anda onun
midesine inebilir.
Taze trüf
mantarı, pazarda alıcısı ile buluşur ve hemen hemen yarım saatte de Pazar
kapanır.
Peki trüfü
aldık,ne yapmamız gerekir.
Öncelikle
taze tüketilmesi önerilir.Bu da elinize aldıktan sonra en çok 4-5 gününüz var
demek oluyor.
Kavanozda
kesinlikle su ile temas ettirmeden buzdolabında tutulmalıdır.
**
Peki siz iz
sürmek isterseniz nerede bulabilirsiniz.
Toprağın
genelde 50 cm kadar altında olan trüfler orta yaşlı meşe ağaçlarının diplerine
yakın olurlar.
**
Sofraların eşsiz lezzeti trüf mantarını
makarna,omlet,risotto ile yemeğin baskın olmadığı tatlarda almak en güzelidir.
**
Beyaz trüf
için ise rota bu kez Fransa değil de İtalya’nın Piomente Bölgesidir.
Özellikle
Eylül’de başlanılan toplama sürecinde hele hele bugünkü yazımızın yazıldığı
tarih olan Kasım’a dek büyümüşlerse tatları daha da keskinleşmiş olur.
**
Bildiğimiz
gelincik mantarı,çörek mantarı,Karadeniz’in eşsiz lezzetlisi Tirmit mantarı
,Kanlıca mantarı,melez mantarı,kaypak mantar,öküz mantarı, domalan mantarı
,sütsüz mantar ,karakız mantarı,kayın mantarı,istridye mantarı, pullu
mantar,biftek mantarı da burada adını anmadan geçmeyeceğimiz türler olsunlar.
**
Ama illa ki
ülkemizden ve nerelerde tercih edelim dersek;
Bolu’da
bolca bulunan ve sotesi için tercih edilecek olan Cincile mantarı;
Uzak Doğu
ülkelerinin şitake dediği ,ülkemizde de bulunan ,tat olarak tirmiti andırsa da
kendi içinde daha leziz olan Kara Orman Mantarı’nı tadını baskın kalacağı
yemeklerde kullanmak iyi bir tercih olacaktır.
Hem şeklini
hem de tadını sevdiğimiz için en sona Borozan Mantarını sakladık.Ege’nin bu
güzel ürünü kahvaltıdan ,akşam yemeğine dek her öğün size güzel bir sote
hazırlatır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder