Şarap merakı
olanlar için,şarap sözlüğündeki 10 kelimeyi sizler için yazımıza taşıdık.
TANEN: Üzüm kabuklarında , çekirdeklerinde
ve saplarında bulunan ve ağızda burukluk hissi uyandıran madde.Yıllanmış
şaraplarda şaraba fıçının yapısından da geçebilir.Tanenler şarapların
yıllanmalarına katkı yaparken, şarapların gövdelerine de katkıda bulunurlar.
KISALIK: Bir yudum şarabın tükürüldükten ya da
yutulduktan sonra ağızda tadının kısa sürede kaybolmasıdır.Tanenlerin bıraktığı
burukluk dikkate alınmamalıdır.
SÖMELİYE: Şarap satışı yapılan hizmet
sektörünün herhangi bir yerinde, tüm içeçeceklerin menünleştirilmesinden
,stoklanmasına ;tedariğinden ,satışına kadar sorumlu olan kişidir.
Sunucu,tadıcı ve hatta tavsiye verendir.
ŞARAP EKSPERİ: Tadım yaparken şarabı hiçbir zaman
yutmayan,ağzında çalkalayan,seneler sonra tadını ve kokusunu hafızasına aldığı
deneyimlerinden çıkaran uzman kişi.Yeteneklerinin körelmemesi için baharatlı
yemeklerden ,losyon ve parfüm kullanmaktan uzak dururlar.Şarabın nasıl yetiştiğini,hangi
kategorilere girdiğini veya tattıkları şarabın seneler sonra nasıl bir tada
geleceğini bilirler.
KUPAJ: Farklı özelliklerdeki şarapların
birlikte harmanlanması işlemi.Daha önce bağların farklı yıllarda ve farklı
bölgelerde elde edilen şarapların ,birbirleri ile içiçe geçerek daha kaliteli
olma haline ulaşmaları hedeflenir.
GÖVDE: Şarabın kalitesini üzümden alma
hali.Damakta doygunluk hissine yol açar,alkol dereceleri genelde yüksektir.
BUKE: Olgunlaşan şarabın kokularının içiçe
geçmesini anlatan terimdir.Üzümden gelen birincil aromalar ile gerek fermantasyon gerekse yaşlandırma
sırasında oluşan ikincil ve üçüncül kokular biraraya gelir ve bileşke
oluşturur.
BODEGA: İspanyolca konuşan bölgelerde şarap
üreten ve şarap satan işletmelere verilen ad.
MAYA: Üzüm suyunun şaraba dönüşmesini
sağlayan tek hücreli canlılardır.
FERMANTASYON: Mayanın sebep olduğu doğal bir süreçtir.Tek
hücreli canlılar yaşayabilmek için üzüm şırasındaki şekerle beslenir bu da
doğal şekerin alkol ve karbondioksit gazına dönüşmesine sebep olur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder