1 Kasım 2016 Salı

ŞARAP SÖZLÜĞÜ


Şarap merakı olanlar için,şarap sözlüğündeki 10 kelimeyi sizler için yazımıza taşıdık.

TANEN: Üzüm kabuklarında , çekirdeklerinde ve saplarında bulunan ve ağızda burukluk hissi uyandıran madde.Yıllanmış şaraplarda şaraba fıçının yapısından da geçebilir.Tanenler şarapların yıllanmalarına katkı yaparken, şarapların gövdelerine de katkıda bulunurlar.

KISALIK: Bir yudum şarabın tükürüldükten ya da yutulduktan sonra ağızda tadının kısa sürede kaybolmasıdır.Tanenlerin bıraktığı burukluk dikkate alınmamalıdır.

SÖMELİYE: Şarap satışı yapılan hizmet sektörünün herhangi bir yerinde, tüm içeçeceklerin menünleştirilmesinden ,stoklanmasına ;tedariğinden ,satışına kadar sorumlu olan kişidir. Sunucu,tadıcı ve hatta tavsiye verendir.

ŞARAP EKSPERİ: Tadım yaparken şarabı hiçbir zaman yutmayan,ağzında çalkalayan,seneler sonra tadını ve kokusunu hafızasına aldığı deneyimlerinden çıkaran uzman kişi.Yeteneklerinin körelmemesi için baharatlı yemeklerden ,losyon ve parfüm kullanmaktan uzak dururlar.Şarabın nasıl yetiştiğini,hangi kategorilere girdiğini veya tattıkları şarabın seneler sonra nasıl bir tada geleceğini bilirler.

KUPAJ: Farklı özelliklerdeki şarapların birlikte harmanlanması işlemi.Daha önce bağların farklı yıllarda ve farklı bölgelerde elde edilen şarapların ,birbirleri ile içiçe geçerek daha kaliteli olma haline ulaşmaları hedeflenir.

GÖVDE: Şarabın kalitesini üzümden alma hali.Damakta doygunluk hissine yol açar,alkol dereceleri genelde yüksektir.

BUKE: Olgunlaşan şarabın kokularının içiçe geçmesini anlatan terimdir.Üzümden gelen birincil aromalar ile  gerek fermantasyon gerekse yaşlandırma sırasında oluşan ikincil ve üçüncül kokular biraraya gelir ve bileşke oluşturur.

BODEGA: İspanyolca konuşan bölgelerde şarap üreten ve şarap satan işletmelere verilen ad.

MAYA: Üzüm suyunun şaraba dönüşmesini sağlayan tek hücreli canlılardır.

FERMANTASYON:  Mayanın sebep olduğu doğal bir süreçtir.Tek hücreli canlılar yaşayabilmek için üzüm şırasındaki şekerle beslenir bu da doğal şekerin alkol ve karbondioksit gazına dönüşmesine sebep olur.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder