9 Kasım 2016 Çarşamba

AMASRA SALATASI


Amasra salatası Amasra’da yenir.

Türkiye’nin belki de Orta Çağı en çok andıran,korunaklı limanı ile Karadeniz’in cankurtaranı Amasra’da taze balık eşliğinde balıkçı işletmelerinde  sunulan yöreye özgü salata artık kentin adı ile tüm ülke tarafından bilinir hale geldi.Ama yine de bu salatayı evde yapmak yerine üşenmeden yollara düşmek ,arada Safranbolu’da mola vermek,sonra da o eşsiz yolun eşliğinde Amasra’ya varmak gibisi yok.

Amasra salatasının içinde sevgi var,güzellik var.Elleri ile turp ve havuçlara desen veren mutfak ekibi ,balığı beklerken sizleri gülümsetmek için el emeklerini damaklarınıza getirmektedirler.

Amasra aslında sizin kendi beyninizle gerçekleştireceğiniz bir kaçamak yeri.Kısa süre içinde ilçeyi geziyor ama bir süre sonra yeniden gezmek istiyorsunuz.Bir tarafınız Fatih Sultan Mehmet burayı ilk gördüğünde “Lala Çeşm-i Cihan bura mı ola “ diye boşa dememiş diyor;bir tarafınız ise sanki biraz kalabalıklaşıyor,sanki biraz sakinliği gidiyor mu diye endişe ediyorsunuz.

İ.Ö 12. Yy ‘a dek tarihi uzanan,İ.Ö. 4. Yy da parlak bir dönem geçiren,sonra Perslilerin İskender tarafından dağıtılmasının ardından yeniden zenginliğine kavuşmak için Cenevizlileri bekleyen bu Çeşm-i Cihan, hepimizin keşke sadece kaçamak için uğrayacağı bir yer olarak kalsa..

Kalsa da ..

Hep özlesek ayrı kaldıkça..

 

Amasra Salatası:

Malzemeler: Yaklaşık 27 çeşit sebze kullanılır

(Nane,marul,maydanoz,dereotu,domates,havuç,turp,semizotu,turşu,beyaz lahana,taze soğan,kırmızı soğan,roka ..)

Yapılışı:Marul,soğan,roka,semizotu,taze soğan ve üstüne havuç rendesi konulur.

Özel bıçaklarla süslenen turp ve havuç gibi sert sebzeler salatanın üstüne yerleştirilir.

-Videolarını izlemenizi öneririz-

Afiyetler olsun.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder