Amasra
salatası Amasra’da yenir.
Türkiye’nin
belki de Orta Çağı en çok andıran,korunaklı limanı ile Karadeniz’in
cankurtaranı Amasra’da taze balık eşliğinde balıkçı işletmelerinde sunulan yöreye özgü salata artık kentin adı
ile tüm ülke tarafından bilinir hale geldi.Ama yine de bu salatayı evde yapmak yerine
üşenmeden yollara düşmek ,arada Safranbolu’da mola vermek,sonra da o eşsiz
yolun eşliğinde Amasra’ya varmak gibisi yok.
Amasra
salatasının içinde sevgi var,güzellik var.Elleri ile turp ve havuçlara desen
veren mutfak ekibi ,balığı beklerken sizleri gülümsetmek için el emeklerini
damaklarınıza getirmektedirler.
Amasra
aslında sizin kendi beyninizle gerçekleştireceğiniz bir kaçamak yeri.Kısa süre
içinde ilçeyi geziyor ama bir süre sonra yeniden gezmek istiyorsunuz.Bir
tarafınız Fatih Sultan Mehmet burayı ilk gördüğünde “Lala Çeşm-i Cihan bura mı
ola “ diye boşa dememiş diyor;bir tarafınız ise sanki biraz
kalabalıklaşıyor,sanki biraz sakinliği gidiyor mu diye endişe ediyorsunuz.
İ.Ö 12. Yy
‘a dek tarihi uzanan,İ.Ö. 4. Yy da parlak bir dönem geçiren,sonra Perslilerin
İskender tarafından dağıtılmasının ardından yeniden zenginliğine kavuşmak için
Cenevizlileri bekleyen bu Çeşm-i Cihan, hepimizin keşke sadece kaçamak için
uğrayacağı bir yer olarak kalsa..
Kalsa da ..
Hep özlesek
ayrı kaldıkça..
Amasra
Salatası:
Malzemeler:
Yaklaşık 27 çeşit sebze kullanılır
(Nane,marul,maydanoz,dereotu,domates,havuç,turp,semizotu,turşu,beyaz
lahana,taze soğan,kırmızı soğan,roka ..)
Yapılışı:Marul,soğan,roka,semizotu,taze
soğan ve üstüne havuç rendesi konulur.
Özel
bıçaklarla süslenen turp ve havuç gibi sert sebzeler salatanın üstüne
yerleştirilir.
-Videolarını
izlemenizi öneririz-
Afiyetler
olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder