30 Ocak 2017 Pazartesi

PİYASALARDA 2017 YILININ İLK AYINDA NELER YAŞANDI

Dünya gündeminde özellikle finansal piyasalar açısından senenin ilk ayına bakalım,daha sonra da arşivde de dursun istedik.Yazacaklarımız aslında küresel evrende yaşananlar olduğu için gastronomi ya da seyahat ile ilgili değil.Ama yine de okuyanları sıkacak bir yazı olmayacağı düşüncesindeyim.
**
Önce ülkemizden başlayalım.
15 Temmuz gelişmelerinin ardından yaşananlar , jeopolitik gelişmelerle içiçe girince ülkemizin büyüme hızında yavaşlama oldu ,dünya genelinde de 2008 ‘de yaşanan kriz sonrası gevşek para politikasının öncülüğünü yapan Abd’nin para politikasının da normalleşmeye dönmesi ile artan küresel dolar talebi b olumsuz tabloya eklenince TL sert değer kaybetmeye başladı ve bir anda riskin varlığını gösteren tablo olan kısa vadeli faiz getirilerinin ,uzun dönem faizlerinin üstüne zıplaması ile TL rekor düşük seviyelere ulaştı.
TCMB sert önlemler almaktansa kurun gevşemesinin önüne adım adım attığı adımlarla geçmeye çalışıyor,bu da TL talebinin canlanmasına yetmiyor.
Referandumun varlığının da olduğunu düşünürsek,yatırımcılar için TL almak henüz cazip değil.Gün gelince ülkeye gelecek yatırımcı al benim 1 dolarımı karşılığında TL ver ki ben de yatırım yapayım diyecek,hem yatırımından kazanacak hem de giderken al TL leri ,ver 1 doları  dediğinde ,ilk girdiğinde eline aldığından daha düşük TL iade edecek 1 dolar için ve hem yatırımdan he kurdan kazanacak.Ama o gün bugün değil henüz.
**
İngiltere şüphesiz ki küresel gündemin odak noktası.
Mart ayının sonlarına doğru Portekiz’de vakti ile imzalanan anlaşmanın 50. Maddesini işletmeye başlayacaklar ve İngiltere’nin AB’den çıkış süreci başlayacak.
Referandumdan çıkan karar ile artık AB’nin parçası olmamaya 2016 yılında karar veren İngiltere’nin ayrılık sürecindeki talepleri ile birlikten çıktığı Avrupa Birliğinin taleplerinin zaman zaman zıtlık oluşturacak olması sebebi ile AB ile İngiltere arasında imzalanacak olan serbest ticaret anlaşması oldukça zor gerçekleşecek.AB’nin bu konuda atacağı adımlar ,ileride birlik içinden çıkmak isteyenler için bir örnek teşkil edeceği için masadaki her iki tarafın anlaşmalarda zorlanması beklenmeli.Basit dille istenilenilenlerin güçleşmesi konusuna da değinirsek,İngiltere AB üyesi ülkelerin hepsine serbest dolaşım hakkı vermek istemiyor,AB ise kendi yasalarımız buna izin vermez ,bizimle anlaşma yapmak isterseniz hepimizin aynı haklardan yararlanacağı anlaşmayı yapmak zorundasınız diyor.
Gündem ilerleyince konuya değiniriz.
**
Abd’nin yeni başkanı seçilen D.Trump görevi 2017 yılında devraldı ve ilk icraatları ülkeye serbest dolaşım hakkını kısıtlamak ve serbest ticaretin önüne set çekmek oldu.Gelişmelerin sertleşeceği düşünülmeli.
Trump 7 Müslüman ülkenin vatandaşlarının ülkeye giriş-çıkışına engel koyarken ,ülkede kendisine yönelik protestolar sürmekte.Seçimler döneminde Rusya’nın elektronik müdahale ile Trump’a destek verdiği konusu ülkenin gündeminde tartışılırken,
Trump,Meksika’nın ülkeye gerçekleştirdiği ,özellikle 3 sektörde 150 milyar doları bulan ,ihracatın bundan sonra daha zamlı bir ihracat vergisi içereceğini söyledi.
Abd içinde yatırım yapmaktansa,Meksika’da yapmayı planlayan bazı emtia ve otomotiv sektörü devlerine de savaş açan Trump,vakti ile Obama’nın reddettiği Kanada üzerinden giden petrol boru hattının yapımına evet dedi.Bu da hem Kanada Dolarına alım getirdi hem de petrol şirketlerini sevince boğdu.
2017 yılının başında para birimi en çok değerlenen olan Kanada ,kendi Merkez Bankasından gelen tedbirli açıklamalara rağmen özellikle ABD-Kanada ticaret hacminin artacağı beklentisinin rüzgarını arkasına almakta..
**
Avrupa’da ise hem İngiltere’nin birlikten kaybının sıkıntısı,
Hem de İtalyan bankacılık sisteminin acil özkaynağa ihtiyacı başağrıtıyor.Avrupa kanadı hiç kuşkusuz ki Obama’nın devamı olacak Hillary’i tercih ederdi ama İngiltere açısından daha müttefik olan Trump kazanınca bir anlamda güç kaybetti.
Bölgenin bir diğer sorunu ,IMF’in kendisi için yaptığı sürdürülemez borca sahiptir açıklamasının odak noktası Yunanistan ile ilgili olarak yeni bir kurtarma paketinin devreye girecek olması.Bir maliyet daha olacak ama Türkiye ile arada adeta duvar olan ve göçmen sorununun yaşanmaması için mutlaka destek verilmesi gerekilen ülke durumuna gelen Yunanistan için bir kere daha yapılandırma yapılacak gibi duruyor.
Avrupa’nın seçim senesindeyiz ve özellikle yakın dönemdeki İtalya,Hollanda ve Fransa seçimleri birlik için tehdit oluşturacak sorunlar ortaya çıkarabilir.
Ve bir diğer sorun da gitgide ortaya çıkan ,Almanya arayı diğer üye ülkelerle açtığı için Avrupa genelinde Avrupa Merkez Bankasının uyguladığı gevşek para politikasının Almanya için artık yarar değil zarar getirdiği görüşü.Eğer Fransa seçimleri sıkıntı üretmezse,Avrupa Merkez Bankası sene sonuna dek uygulayacağını açıkladığı tahvil alım programını erken bitirebilir.
**
Trump’ın korumacı ticaret politikası eleştiriler alırken,
Pasifik Anlaşmasını imzalayan Obama’nın bu kararının hemen tersinde açıklamalar gelmesi üzerine ,ülke ile ticaret ilişkileri olan Japonya bu kararı eleştirdi,tam da yeni sene tatiline giderken Çin ise ,bölgede Abd’nin yokluğunda liderlik görevini üstlenebileceğini belirtti.
Kısacası..
Dünya piyasalarında sene yatırımcılar için belirsizlik içerirken
Trump ile Abd büyüme konusunda sıkıntı çekmeyecek ve faiz arttırmayı sürdürecek düşüncesi ile doların kuvvetli hali sürüyor.
Yatırımcılar ise İngiltere’nin Brexit sürecini olumsuz atlatıp atlatmayacağının önemli olacağını görerek ,genelde hamle için sabırsız davranmıyorlar.
Bu belirsizlikler yılın ilk ayında güvenli liman açısından altın ve Japon Yenine talebi arttırsa da devamı gelir diye iddialı konuşmak yerine dolar talebinin dengesi izlenmeli diye düşünmek gerekir..
Kısa bakış ile 2017 ‘nin ilk ayında olana bitene baktık..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder