14 Aralık 2016 Çarşamba

JURA BÖLGESİNİN LEZZETİ - MONT D'OR VE COMTE PEYNİRİ

Fransa’nın Jura Bölgesinin önemli tatlarından biri olan Mont D’Or peynirini yazacağız..
Bu şahane peynirin bu bölgede ve İsviçre’nin Fransa’ya yakın bölgelerinde üretilmesinin temel sebebi tıpkı şaraplarda rastladığımız gibi AOC kurallarının bu kez peynir üreticileri için de devreye girmesinden kaynaklanıyor.Kısacası belirli koşulları var bu peyniri üretmenin;tıpkı bölgenin diğer eşsiz lezzeti Comte gibi.
O halde önce Comte diyelim..
Comte peynirinin tekeri 35-40 kilolara ulaşabiliyor.En az 15 aylık bir dinlendirilme gerekiyor ama sonuçta gerçek tadını almak için 2 senelik bir dinlendirme tercih edilmeli.Bu fazlalık peyniri yıllanmış cheddar haline getirirken daha fazla tuzlu yapıyor.
Morbier ,Comte’nin yumuşak hali..
Bleu de Gex ise yumuşak.
Üçünün ortak özelliği olarak buzdolabında tutmayı atlamayın demek zorundayız..Aslında son ikisi de Mont D’Or gibi mevsimsel kabul ediliyor.
Bu üç peynirin de bizlere ulaşmasına Montbeliarde cinsi inekler aracı oluyor.
Harika Comte peynirinin özünde ise inanılmaz fazla süt kullanılıyor..
**
Dağ hayatı süt ürünlerinin geçime yardımcı olduğu bir yaşam biçimini sunar.Bugün Y.Zelanda’da nasıl bir çok çiftçi bölgenin ünlü süt ürünleri üreticisi Fonterra’nın belirleyeceği süt fiyatlarını düşünüyorsa bu Alplerdeki yaşam için de geçerlidir.
Bir de zorlu kış tarafı vardır tabi ki hayatın.Bunu Alplerin bu tarafında da ,Güney Tirol’de de gözleme fırsatına sahipsiniz.Bağların hasat mevsimi aynı zamanda zorlu kışın da kapıyı çalacağı dönemdir.Bu yüzden sığırlar da yavaş yavaş dağlardan köylere çekilirler ve doğal olarak kışın verdikleri süt daha az olacağı için anlattığımız bölgede Comte yapımı için yeterli süt bulunmaz..
İşte burada devreye bir lezzet şöleni ..Pastrorize edilmeden yapılan..
Mont D’Or girer..
Çam kabuğuna sarılan Mont’ D’or için dağlarda çamların önce kabuklarını çıkarıp sonra derisinden gelen halkalar peynirle birleşerek ona eşsiz bir tat verirler.
Bu işle uğraşan kişilere sanglier denilir.Peynir yapımı için AOC kuralları devreye girse de ,Sanglier’ler fiyat rekabetindedirler.Bugün bölgenin çam kabuğu 35 cent civarında iken,Sanglier’ler Doğu Avrupa ürünlerinin pazara 25 centten girdiklerini belirterek bu usta işlerinin de belirli düzenlemelerle korunmasını istiyorlar.
**
Mont D’or kapağını açtığınızda size kendi şekli ile de Alplerin dağlarını sunan bir peynirdir..
Hafif sarımsak,ısıtılan Mont D’or..Ekmek üstü sürümü ve elbette yanında Vin Jaune..
Vin Jaune bölgenin beyaz Sauvignon üzümünden üretilen ve renginden dolayı daha çok Altın Sarısı diye tanımlanan şarabıdır.
Doğal olarak tahmin edersiniz ki, köylerdeki mahzenler genelde eski tip olan ve içini gezmesi büyük keyif veren yerler.
Yıllanmış Vin Jaune ,fıçının içinde iken tepesinde beyaz ve ince tabaka bırakan değil de griye çalan tabakası ile güzelleşir.Zaten altın sarısını da bu mayalanma sunar..
**
Peynirin olduğu yerde şarap vardır..
Jura Bölgesinin sizi çağırdığı dönemdir belki de sonbahar..
Kış uzundur ve gerçi daha Mont D’or tam da olmamıştır,onun kışlık hali güzelliktir ama yaza vedanın ,birbirini kış vaktinde çok da göremeyecek halkın kaynaştığı festivali eğlenceli şekilde size sunar..
Bu yazıyı burada bırakalım ve biz bir başka yazıda bu festivallerden bir başkasının güzelliğini sizlere bu kez Avusturya’dan sunalım..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder