Fransa’nın
Jura Bölgesinin önemli tatlarından biri olan Mont D’Or peynirini yazacağız..
Bu şahane
peynirin bu bölgede ve İsviçre’nin Fransa’ya yakın bölgelerinde üretilmesinin
temel sebebi tıpkı şaraplarda rastladığımız gibi AOC kurallarının bu kez peynir
üreticileri için de devreye girmesinden kaynaklanıyor.Kısacası belirli
koşulları var bu peyniri üretmenin;tıpkı bölgenin diğer eşsiz lezzeti Comte
gibi.
O halde önce
Comte diyelim..
Comte
peynirinin tekeri 35-40 kilolara ulaşabiliyor.En az 15 aylık bir dinlendirilme
gerekiyor ama sonuçta gerçek tadını almak için 2 senelik bir dinlendirme tercih
edilmeli.Bu fazlalık peyniri yıllanmış cheddar haline getirirken daha fazla
tuzlu yapıyor.
Morbier
,Comte’nin yumuşak hali..
Bleu de Gex
ise yumuşak.
Üçünün ortak
özelliği olarak buzdolabında tutmayı atlamayın demek zorundayız..Aslında son
ikisi de Mont D’Or gibi mevsimsel kabul ediliyor.
Bu üç
peynirin de bizlere ulaşmasına Montbeliarde cinsi inekler aracı oluyor.
Harika Comte
peynirinin özünde ise inanılmaz fazla süt kullanılıyor..
**
Dağ hayatı
süt ürünlerinin geçime yardımcı olduğu bir yaşam biçimini sunar.Bugün Y.Zelanda’da
nasıl bir çok çiftçi bölgenin ünlü süt ürünleri üreticisi Fonterra’nın
belirleyeceği süt fiyatlarını düşünüyorsa bu Alplerdeki yaşam için de
geçerlidir.
Bir de zorlu
kış tarafı vardır tabi ki hayatın.Bunu Alplerin bu tarafında da ,Güney Tirol’de
de gözleme fırsatına sahipsiniz.Bağların hasat mevsimi aynı zamanda zorlu kışın
da kapıyı çalacağı dönemdir.Bu yüzden sığırlar da yavaş yavaş dağlardan köylere
çekilirler ve doğal olarak kışın verdikleri süt daha az olacağı için
anlattığımız bölgede Comte yapımı için yeterli süt bulunmaz..
İşte burada
devreye bir lezzet şöleni ..Pastrorize edilmeden yapılan..
Mont D’Or
girer..
Çam kabuğuna
sarılan Mont’ D’or için dağlarda çamların önce kabuklarını çıkarıp sonra
derisinden gelen halkalar peynirle birleşerek ona eşsiz bir tat verirler.
Bu işle
uğraşan kişilere sanglier denilir.Peynir yapımı için AOC kuralları devreye
girse de ,Sanglier’ler fiyat rekabetindedirler.Bugün bölgenin çam kabuğu 35
cent civarında iken,Sanglier’ler Doğu Avrupa ürünlerinin pazara 25 centten
girdiklerini belirterek bu usta işlerinin de belirli düzenlemelerle korunmasını
istiyorlar.
**
Mont D’or
kapağını açtığınızda size kendi şekli ile de Alplerin dağlarını sunan bir
peynirdir..
Hafif
sarımsak,ısıtılan Mont D’or..Ekmek üstü sürümü ve elbette yanında Vin Jaune..
Vin Jaune
bölgenin beyaz Sauvignon üzümünden üretilen ve renginden dolayı daha çok Altın
Sarısı diye tanımlanan şarabıdır.
Doğal olarak
tahmin edersiniz ki, köylerdeki mahzenler genelde eski tip olan ve içini
gezmesi büyük keyif veren yerler.
Yıllanmış
Vin Jaune ,fıçının içinde iken tepesinde beyaz ve ince tabaka bırakan değil de
griye çalan tabakası ile güzelleşir.Zaten altın sarısını da bu mayalanma
sunar..
**
Peynirin olduğu
yerde şarap vardır..
Jura Bölgesinin
sizi çağırdığı dönemdir belki de sonbahar..
Kış uzundur
ve gerçi daha Mont D’or tam da olmamıştır,onun kışlık hali güzelliktir ama yaza
vedanın ,birbirini kış vaktinde çok da göremeyecek halkın kaynaştığı festivali
eğlenceli şekilde size sunar..
Bu yazıyı
burada bırakalım ve biz bir başka yazıda bu festivallerden bir başkasının
güzelliğini sizlere bu kez Avusturya’dan sunalım..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder