Lüfer
bitti,palamut gitti..
Balığın ölü
dönemindeyiz,meydan küçük balıklara kaldı.Biz de evimizdeki lezzeti yeni ayın
ilk lezzeti olarak sizlerle paylaşalım istedik.
Bugünkü
menümüzde
** Hindi
tandır
** Hamsili
Pilav
**
Pancarlı-Mozzarellalı salata
Ve California
Bölgesinin en bilinen üzümü Zinfandel ile eşlik edeceğimiz bir kırmızımız var.
Hazır olarak
ise vişneli bir tart aldık kendimize ki en sonunda espresso ile birlikte
kapanışı yapacağız.
**
Bu menüyü
sizlerle paylaştıktan sonra Zinfandel ile başlayalım.
California
Bölgesinin en bilinen üzümünün gitgide beyaz Zinfandel’i tercih edilmeye
başlanıldı.
Aslında
beyaz dedikleri bizim roze rengindeki zinfandel oluyor.Bizim ise bu çok tercih
edilen roze ile pek aramız tutmuyor,zaman zaman yudumlasak da roze konusunda
ilk tercihimiz kendisi değil,hatta beyaz tercihlerimiz yüzünden Japon mutfağı
ürünlerinin dışında kendisinle pek birlikte olmuyoruz.
Zinfandel
ile başladık çünkü Abd’liler bu üzümün uzun süre boyunca hep kendilerine ait
olduğunu savundular,diğer benzerlerinin ise kendilerinden göç ettiklerine
inandılar.İlk araştırmalar İtalya tarafından oldu ve dediler ki siz
yanılıyorsunuz,Zinfandel’in anne tarafı İtalyandır..Zamanla bu sav düşse
de,Hırvatistan’da köklerini buldular.Kısacası Zinfandel köken olarak Akdeniz’e
uzandı..
Ki biz
geçenlerde instagram hesabımızda Nişantaşındaki bir İtalyan restoranının
önerisini size yazarken Zinfandel’in Gökçeada üretimini tercihlemiş ve sizlere
de yazmıştık.Aslında Gökçeada şaraplarının ada şarabı olmasından dolayı ister istemez
kişilerin zevkine hitap edemediği oluyor bu üretim şartlarından doğan bir süreç
,ama ada şaraplarına karşı isteksizliğiniz yoksa bizim topraklarımızdan da
güzel bir öneri olmuştu.Bu gece ise yemeğimizde California üretimini masamıza
konuk edeceğiz,ama Zinfandel için kırmızı tercih edenlere Y.Zelanda tatlarının
da başarılı olduğunu iletelim.
**
Gelelim
hamsili pilava..
San
Sebastian için yazıyoruz lezzetleri ve bol bol da yazmaya devam edeceğiz.
Bizde de
işin aslında bir hamsi gerçeği var.
Bugün pintxos
yerine ,hindi tandırın da yanında iyi gider diye hamsili pilav ile devam
edeceğiz.
Hamsili
pilavda maydanoz,soğan,dolmalık fıstık,kuş üzümü,nane ,dereotu ve pirinç ana
malzemelerimiz..
Aslında
öncelikle içine kuş üzümü ,nane ,dereotu,olan pilavı yapıyoruz.
Zeytinyağında
fıstık ve soğan kavururak başlıyoruz..
Pilav
sonrasında da kılçıkları ayıklanmış hamsiyi sıraladıktan sonra fırına verirken
pilavı hamsinin ortasına yerleştiriyoruz.
Pilavın üstü
de hamsi ile kaplanıyor diyelim..Biz uğuruna da inandığımız için defne
yaprağını da eksik etmiyoruz
30 dakika
kadar ,180 derecede pişirip sıcak servis ediyoruz..
**
İsteyen için
ek önerimiz hindi tandır..
Mozzarellalı
pancar salatası da meraklısı için araştırabileceği bir salata türü olsun..
**
Bu ayın
yazılarına ,kendi mutfağımızdan bir lezzetle başladık..
Yeni yıl
geliyor,insan heyecanlanıyor,umutlanıyor..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder