31 Ekim 2016 Pazartesi

TOSCANA CHIANTI ŞARAP GEZİSİ





Hiç kuşku yok ki ,şarap düşkünlerinin gerçekleştirdiği geziler genelde “iyi ki düştük yollara” dedirtmekte.

Bu yazımızda İtalya’nın önemli şarap bölgelerinden olan Toscana’da biraz gezeceğiz.

Aslında Toscana bölgesi içine Floransa ve Siena’yı da aldığı için genelde gezginlerin ilk seferlerinde yeterince vakit ayıramadıkları destinasyonlar  oluyor ki haklılar aslında çünkü eğer Floransa istikametli bir gezi yaparsanız eminiz ki yüksek beğeni ile döneceksiniz.Floransa’dan kim mutsuz dönüyor sorusunun yanıtı ise aslında genelde hadi gidelim İtalya’yı görelim diye ,sıkıştırılmış gezi alanlarda bu memnuniyetsizliğin dillendirilmesine tanık oluyorsunuz.Biz Floransa’yı başka bir yazıya bırakarak Toscana’da ilerleyelim.

**

Toscana İtalya’da yüksek kaliteli şarap üretimi ile bilinir.

DO- yer ismini

DOC- kontrol edilen yer ismini

DOCG- garantili şekilde kontrol edilen bölge üretimini anlatır.

İtalya şarapçılığında DOCG ne anlama geliyor diye başladık,o halde artık biliyoruz ki bu bölgede sıkı kontrol altında tutulan üretimlerin bir kısmı yapılmakta.

Ki öyle..

İtalya’da Sicilya ve Apulia’dan sonra en fazla DOCG şarapları bu bölgede üretilmektedir.Toscana bölge olarak da İtalya’nın en geniş 3. Şarap bölgesidir ama toprağın verimsizliği en fazla üretim yapılan yer sıralamasında bölgeyi 8. Sıraya geriletmektedir.

Bazıları ise düşük kalite toprak olmasının iyi ürün vermekte etkin olduğunu söylerler.Bu da yazımızda yer alsın.

**

İtalya’nın Toscana bölgesinde 3 önemli şarap bölgesinden söz edebiliriz.

Chianti ,Brunello di Montalcino,Vino Nobile di Montepulciano.

Biz bugün Chinati Bölgesini sizlere yazacağız.

Üç bölgenin de kırmızı üzümünün adı Sangiovesse.

Sertifika içinse basit bir formül var,şaraptaki Sangiovesse üzümü %70 altına düşmeyecek.

Genel olarak da üzerine eklemeler malvasia ve canaiolo üzümlerinden yapılıyor.

Beyazın üzümü ise Vernaccia.Meşhur San Gimignano beyazı da bu üzümden yapılmaktadır.

Elbette ki yukarıda belirttiğimiz,kurallara dayalı DOC ve DOCG şaraplarının aksine,kural tanımayan IGT’ler de vardır.Hatta son dönemde “süper Tuscan” diye bilinen bazı başkaldırı ürünlerinin ünleri DOCG’den öne de çıkmıştır.Şahane kupajlar bugün oldukça pahalı fiyata alıcı bulmaktadırlar.

**

Bizim gezimizde konakladığımız yer Greve in Chianti oldu.

Yerleşim merkezinin meydanı gayet keyifli yemek yeme yerlerini içine almış durumda,tadım yapacağınız şarap mağazaları da Greve in Chianti de mevcut.

Üstelik yemeğinizi eğer kasapta yerseniz,bankomatta bardağınıza çeşitli şarapları dolduruyorsunuz ki ,bu gerçekten sizleri mutlu eden bir alışveriş oluyor.Böylece kısa süre oturmayı planladığınız yemek molası kendiliğinden uzuyor.

Chianti yöresinin toprağı Toscana’nın güneyindeki kum-çakıl karışımına ve sıcağa tam uyum göstermiyor.Arno nehrinin verdiği serinlik ve zengin kireç-mermerli toprak damaklarda tanenli,orta gövdeli ve yüksek asitli şarapların üretimine yardımcı oluyor.

Siyah erik ve siyak kiraz dışında tarçın,meyve ve hatta fındık tatlarının geriden geldiği Chianti şaraplarında yüksek asit İtalyan mutfağının en büyük ikilisi pizza ve makarnanın yanında çok iyi bir tamamlayıcı rolü de üstleniyor.

Chianti Bölgesinde

Greve in Chianti dışında kalan yerleşim bölgeleri ise

Radda Chianti,Gaiole,Xastelline ve Lega Del Chianti.

Hepsine uğramak güzel ,çünkü aralarındaki yol büyüleyici.

**

DARIO CECCHINI –ETIN SANATKARI

Panzano yerleşim merkezi de aslında mola için güzelliklerle dolu olsa da oraya gitmek için bir sebep de artık adını Avustralya’ya kadar duyurmuş bir et sanatkarının restoranı ve kasabının bölgede olmasından kaynaklanıyor.

Greve’den çok uzakta olmayan Panzano ‘da Cecchini’nin yerinde yemek için rezervasyon yapmak akıllı seçim.İsterseniz bölgedeki tadım yerlerinden aldığınız şaraplardan bir tanesini de dışardan getirip masanızda yemeğinize eşlik ettirebilirsiniz.

**

Son tavsiyelere gelince..

**Bologna’dan araba kiralamak mantıklı

** Greve konaklamak için güzel bir seçenek

** Terre di Baccio kaldığımız otel.Dekoru güzel,bahçesi de manzarası da harika.Kasaba merkezinin biraz dışında.Kendi bağları mevcut.Sahipleri de konuklara karşı çok ilgililer. Önerimizdir.

**

Toscana mutfağının güzidesi Floransa bifteği  -bistecca- ve  Toscana ,hadi gittiğimiz yere kısaltalım Chianti şarabı ve enfes manzaralar sizlere “iyi ki geldik “ dedirtecektir.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder